Een likdoorn is een puntvormige eeltvorming die door de druk van buitenaf steeds verder naar binnen wordt geduwd. Door druk van schoenen & tegendruk van het onderliggend botje kan de huid niet normaal afschilferen, het gevolg hiervan is dat er enige huidschilfers de huid in gedrongen worden en een eeltpit kunnen vormen.

Likdoorns komen voor in verschillende typen en kunnen ingedeeld worden op plaatsen waar ze voorkomen en op uiterlijke kenmerken.

  • Harde likdoorns (clavus) komen vooral voor aan de bovenzijde van de teengewrichten en op de kleine teen, door overblijfselen van zweet is de kleur van een harde likdoorn vaak 'vuil' geel.
  • Weke likdoorns (clavus mollis) komen voor tussen de tenen en worden door de ophoping van zweet week gemaakt, door de talgklieren wordt de huid verzacht en zo krijgt de weke likdoorn een witte, sponsachtige weke massa. Vaak wordt de likdoorn omgeven door een randje eelt.
  • Vaatlikdoorns (clavus vasculair) komen voor aan de bovenkant van de tenen en de teentoppen, doordat de papillen van de lederhuid doordringen in de verhoorning ziet een vaatlikdoorn eruit alsof er donkere vlekjes opzitten. Vaatlikdoorns zijn erg pijnlijk en door aanwezigheid van bloedvaten is er al gauw kans op een bloeding tijdens het behandelen waardoor de behandeling gestaakt moet worden. Wel kan pijn verplicht worden door het drukvrij leggen van de likdoorn.
  • Vaat-zenuw likdoorns (clavus neuro-vasculair) komen voor bij mensen met een zeer dunne huid en zelfs 's nachts kan de pijn aanhouden. Het verschil tussen vasculair en neuro-vasculair is moeilijk te herkennen. De behandeling van vasculair en neuro-vasculair is hetzelfde.
  • Ontstoken likdoorns (clavus bursitis) ontstaat als de likdoorn niet op tijd wordt verwijderd, de plaats rondom de likdoorn is rood en gezwollen.
    Bij een clavus bursitis vormt zich een slijmbeursje ter berscherming van het onderliggend weefsel maar door aanhoudende druk ontstaat een ontsteking. Bij ontsteking wordt een voetbad met biotex geadviseerd dit is reinigend en zacht voor de omliggende huid.
  • Als de ontsteking weg is wordt de pit eruit gesneden/gefreesd.

Een speciaal type likdoorn is de zaadlikdoorn, de zaadlikdoorn komt voor bij ouderen en bij mensen met een slecht gevoede huid. Een zaadlikdoorn is niet pijnlijk, heeft geen druk of irritatie nodig om te ontstaan en is makkelijk te verwijderen.

Door een ongetraind oog wordt een likdoorn vaak verward met een wrat (verrucae) dit komt omdat ze beide pijnlijk zijn en eeltvorming kunnen hebben. Toch zijn er verschillen tussen likdoorn en wrat:

Verschil tussen likdoorns en wratten
Likdoorn Wrat
structuur homogeen structuur korrelig en doorzichtig
pijn bij loodrechte druk pijn bij zijdelingse druk
pijn bij neerzetten voet pijn bij optillen voet
pijn in loop van dag toenemend ergste pijn 's morgens in loop van dag afnemen

 

 

 

 

 

Behandelen

Tijdens de voetbehandeling worden likdoorns gesneden/ gepit en indien nodig drukvrij gelegd. Verwaarloosde eeltpitten kunnen niet altijd in een keer verwijderd worden.

Tip:

leg bij een weke likdoorn tussen twee tenen een watje of afgeknipt stukje zakdoek/ keukenrol. Dit zorgt voor drukontlasting en al snel wordt de pijn minder. Let op: dit is een tijdelijke oplossing.

Likdoornpleisters kunnen worden gebruikt maar pas op dat de gezonde huid niet in aanraking komt met de werkzame bestandmiddel dit is te agressief voor de huid.

Prijslijst:

Artikel Prijs per stuk
tenenschreider (antidrukmiddel) € 1,65
tenenspreider (antidrukmiddel) € 2,60
Orthese (op maat gemaakt) vanaf € 12,50
Viltring (antidrukmiddel) € 0,20
Likdoorn creme € 10,40